Historiaa

Littoisten Pirtapiiat sai alkunsa vuonna 1963, kun Kaarinan Sädetytöt kasvoi niin suureksi, että oli aiheellista perustaa oma lippukunta Littoisiin. Lippukunnan ensimmäisenä johtajana toimi Maiju Säkö, kansakoulunopettaja, jolla ei ollut aikaisempaa kokemusta partiosta. Littoisista löytyi kuitenkin monia jo ennenkin toimineita partiojohtajia, joten toiminta lähti hyvin käyntiin. Nimeksi valittiin Säkön ehdottama Littoisten Pirtapiiat, joka sopi hyvin Littoisissa silloin toimineeseen Verkatehtaaseen. Vuonna 1967 Pirtapiiat  perusti uuden osaston Hurttivuoreen. Siitä lähtien lippukunta on toiminut kahdella eri kololla.

LiPin huivimerkki

LiPin huivimerkki

Lippukunta sai oman huivimerkin vuonna 1979. Aikaisemmin Pirtapiiat olivat käyttäneet vain sinistä peruspartiohuivia, mutta tuolloin heräsi halu saada oma tunnus myös huiviin. Huivimerkki oli mukailtu lippukunnan lipusta.

Lippukunta hankki oman lipun vuonna 1965. Lipun suunnitteli partiojohtaja Leena ”Kakku” Sihvonen. Valkopohjaisen lipun kuvioiksi tulivat lippukunnan tunnus pirta, partiotyttöjen kolmiapila sekä kolme sädettä, jotka kuvasivat tonttutyttöjä, partiotyttöjä ja tarpojia. Lippu suunniteltiin tavanomaista pienemmäksi, jotta Kaarinan kirkon, nykyisen Katariinan kirkon käytävillä olisi helpompi välttää törmäys matalalla olevien kattokruunujen kanssa.

Lippukunnan uusi lippu

Lippukunnan uusi lippu

Lippukunnan täyttäessä 50 vuotta vuonna 2013, päätettiin vanha lippu päästää hyvin ansaitulle eläkkeelle ja hankittiin uusi heraldisesti oikeanlainen lippu. Uuden lipun suunnitteli partiojohtaja Linda “Lilli” Huunonen.

Lipun heraldiikka

  • Kolmiapila kuvaa partioaatetta ja se on erityisesti partiotyttöjen tunnus. Kolmiapilan lehdet muistuttavat partiolupauksen kolmesta kohdasta: 1. Jumala, oma maa ja maailma 2. partioihanteet 3. toisille avuksi oleminen.
  • Pirta on lippukunnan oma tunnus ja se viittaa lippukunnan kotipaikan historiaan – Littoisissa toimi yksi Suomen ensimmäisistä verkatehtaista. Pirran kuusi aukkoa kuvaavat ikäkausia; sudenpentuja, seikkailijoita, tarpojia, samoajia ja vaeltajia sekä aikuisia eli huuhkajia.
  • Suomen lipun värit sininen ja valkoinen, muodostavat rajan keskelle lippua. Raja kuvaa lippukunnan toimintaa kahden kaupungin ja kahden seurakunnan rajalla, Littoista ja Hurttivuorta. Molemmat puolet ovat samanlaisia ja yhdessä ne muodostavat kokonaisuuden.
  • Tangon kärkikoristeena on kompassiruusu. Kompassi auttaa meitä löytämään oikean tien käytännön partiotoiminnassa retkillä, vaelluksilla, kisoissa ja suunnistamassa, mutta se ohjaa myös kohti partion kasvatuksellista päämäärää.